Чи здатні люди у віці старше 50 років засвоювати вітамін B12?
Давно вже відомо, що в літньому віці з часом система травлення і засвоєння їжі перестає працювати досить добре, що спричиняє дефіцитні стани за деякими поживними речовинами, включно з вітаміном В12.
Нестача вітаміну В12 вивчається зараз особливо ретельно. Нові дослідження показують, що ця проблема не пов’язана з так званою «анемією», але трапляється набагато частіше, ніж інші дефіцитні стани щодо вітамінів.
Розгляньмо деякі причини, які є базовими в появі такого дефіцитного стану вітаміну B12:
- Мальабсорбція, пов’язана з порушенням всмоктування в кишківнику через дегенеративні зміни роботи шлунково-кишкового тракту загалом,
- Знижена кислотність шлункового соку,
- Порушення засвоєння після операцій різного характеру,
- Важка, несприятлива анемія,
- Просто недостатня кількість вітаміну В12 в раціоні.
Особливо має насторожити нестача вітаміну B12 в зрілому й літньому віці, якщо є:
- Запальні процеси в тонкій кишці,
- Операційні втручання в ділянці шлунка або тонкої кишки,
- Тривале використання обмежувальної дієти (веганської без м’яса, птиці або молочних продуктів),
- Тривале (приблизно 12 місяців) приймання блокаторів Н2-рецепторів, інгібіторів протонного насоса або метформіну (4 місяці й більше).
Також дослідження показали, що люди з нестачею вітаміну B12 в 50% випадків мали супутню патологію роботи щитовидної залози — аутоімунні захворювання, хвороби шлунково-кишкового тракту, при яких порушується фізіологічний обмін вітаміну B12. Видалений жовчний міхур-холецистектомія теж буде знижувати адекватний рівень вітаміну В12 у людей похилого віку. У 20–40% літніх людей виявляється порушення всмоктування вітаміну B12 внаслідок атрофічного або хелікобактерного гастриту.
І все ж таки дослідження цієї проблеми ще тривають, тому що в багатьох випадках етіологія дефіциту повністю не ясна.
З уроків хімії ми пам’ятаємо, що всі вітаміни групи В є водорозчинними вітамінами і їхнім джерелом є тільки правильно збалансований раціон. Вітамін В12 не є винятком! З віком, а також із накопиченням токсичного навантаження від звички куріння і вживання алкоголю, відбувається порушення засвоєння вітаміну В12.
Вітамін B12 — це біологічно активна сполука, у складі якої міститься такий мінерал як кобальт.
У природі ми можемо знайти чотири основні форми-з’єднання вітаміну В12 і найбільш його часта форма, у якій він надходить до нас в організм із їжею — це ціанокобаламін.
Дуже рідко трапляється його форма — гідроксокобаламін. У процесі обміну речовин ці форми перетворюються в метилкобаламін і 5-дезоксіаденозілкобаламін, які якраз задіяні в наступних важливих біологічних процесах.
Рекомендована добова норма вітаміну B12 становить 2,4 мкг, для вагітних — 3,5 мкг. Запаси організму складають 2–5 мг, а час їхнього виведення становить 2–5 років.
Що робить вітамін В12 в нашому організмі?
Нутриціологія розглядає всі вітаміни групи В як базові біоелементи клітинного живлення. Брак одного або декількох вітамінів групи В як мінімум призведе до зниження рівня енергії і до появи хронічної втоми.
Чому так відбувається? Усі вітаміни групи В безпосередньо активують процеси обміну речовин під час травлення і отримання таких важливих для енергії ккал. Тобто вітамін В12 допомагає отримати ту енергію, заради якої ми і їмо.
Для людей старшої вікової групи характерний потенційний зв’язок між нестачею вітаміну B12 і порушенням розумових здібностей людини — деменцією. Дослідження виявили той факт, що дефіцит вітаміну B12 спричиняє накопичення гомоцистеїну в крові, а це зі свого боку запускає ланцюгову реакцію, у процесі якої відбувається зниження рівня синтезу речовин, які відіграють базову роль у роботі нейромедіаторів.
Дефіцит вітаміну В12 призводить до появи характерної симптоматики:
- відбувається гальмування процесу мислення,
- страждає пам’ять і увага,
- зменшується здатність до розуміння нового матеріалу,
- знижується швидкість психомоторних реакцій,
- прогресують функції виконання певних завдань і, як наслідок, неврологічні дефіцити і недоумство.
Окремо важливо зазначити, що ключова роль в енергетичному обміні належить саме вітаміну В12, оскільки за його участю йде утворення червоних кров’яних тілець, правильне функціонування нервової системи, синтез ДНК і багато іншого.
Джерела вітаміну В12 в продуктах харчування
У групі ризику з дефіциту вітаміну В12 є люди, які дотримуються типу харчування — вегетаріанець і веган, тому що вітамін В12 доступний тільки з продуктів тваринного походження (яловичина, курка, індичка, риба різних сортів, молочні продукти і яйця). Якщо такий тип харчування є для людини принциповим, то варто зробити акцент на додаткове вживання вітаміну В12 в його більш кращій формі — метилкобаламін.
Не варто забувати, що в літньому віці є проблеми зі шлунково-кишковим трактом, пов’язані з перетравленням і засвоєнням, про які ви прочитали вище, і в такому випадку люди змушені дотримуватись раціону з обмеженням тваринних продуктів і відповідно дефіцит вітаміну В12 у такій категорії людей неминучий.
Як засвоюється вітамін В12?
Адекватний рівень B12 в тілі людини — це результат складних і багатофакторних процесів. Зазирнімо трохи в біохімію цього процесу і зрозуміємо, що для всмоктування вітаміну B12 з їжі необхідно:
- Нормальна фізіологічна робота слинних залоз (з’єднання з R-протеїном (гаптокорін або кобалофілін), який потрібен для захисту B12 від руйнування в кислому середовищі шлунка).
- Формування ще одного комплексу з внутрішнім чинником Кастла (глікопротеїн), що секретується парієтальними клітинами шлунка.
- Вивільнення і засвоєння вітаміну В12 ентероцитами в клубовій кишці.
Тобто природна форма вітаміну В12 — це ціанокобаламін, зв’язаний із білками. У такому вигляді він надходить до організму з їжею і абсорбується в клубовій кишці.
Вивчивши питання засвоєння вітаміну В12, вчені прийшли до висновку, що здорове нормальне функціонування шлунково-кишкового тракту має вирішальне значення для якості і швидкості абсорбції цього вітаміну.
Висновок: для того, щоб зберегти нормальну фізіологію роботи шлунково-кишкового тракту необхідно нівелювати шкідливий вплив на його роботу й тим самим запобігти дефіцитному стану з вітаміну В12 у літніх людей.
Ви перебуваєте в групі ризику порушення роботи шлунково-кишкового тракту і відповідно дефіциту вітаміну В12, якщо:
- у вас була антибіотикотерапія,
- ви часто використовуєте хімічні харчові добавки, такі як глутамат натрію,
- у вас є зубні пломби, ви купуєте вирощену штучно рибу й молюсків (токсичне навантаження ртуттю),
- ви досі маєте у своєму раціоні високий вміст рафінованого борошна, цукру й жирів;
- у вас є алкогольна залежність, куріння і хронічні захворювання.
Бади з вітаміном В12
Вітаміни групи В найбільш ефективні, коли працюють у синергії комплексно й тому варто пам’ятати, що є необхідність отримувати всі вітаміни групи В кожного дня.
Запам’ятайте, що будь-які БАДи гарної якості принесуть вам користь тільки в тому випадку, якщо ви будете зберігати здоровим кишківник, проходити програму реабілітації шлунково-кишкового тракту з акцентом на збалансоване харчування, з яким ви виключаєте цукор і нездорову шкідливу їжу.
Якщо ви запитаєте яку форму вітаміну В12 краще використовувати для збільшення біодоступності, то відповідь однозначна: сублінгвальні форми вітаміну B12 не мають переваг за біодоступністю, у порівнянні з таблетованими формами.
Компанія NSP для допомоги в позбавленні дефіциту вітамінів групи В розробила вітамінно-мінеральні комплекси, що містять вітамін В12 в такій кількості:
Нутрі-Калм | 33 мкг |
Мега-Хел | 15 мкг |
Остео Плюс | 7,5 мкг |
Солстік Енерджи | 6 мкг |
Супер Комплекс | 6 мкг |
ТНТ | 6 мкг |
Солстік Ревайв | 4,5 мкг |
Смарт Міл | 1,98 мкг |