10 рекомендацій для ласунів зі стажем

Розберімо що робити, коли зовсім нестерпно – розігрався апетит і хочеться з’їсти все підряд. Найцінніше в нашому житті – це досвід. Особливо важливо це в дієтології. Погодитесь? Отже, ось практичний досвід розв’язання проблеми вживання «шкідливої їжі», коли неможливо терпіти.

Що робити, коли немає сили втриматися й хочеться з’їсти солодку, мучну або жирну їжу?

У цьому питанні немає єдиної правильної відповіді, яка б підходила для всіх випадків. Ми з вами різні, звички й потреби різні, традиції харчування і спадковість теж туди ж. Тому рекомендації будуть базуватися на різних принципах.
Отже, розглянемо з вами ТОП-10 причин і рішень для «ласунів зі стажем» або як позбутися вуглеводної залежності назавжди.

  1. Необхідно «переконати своє тіло» чому солодке, мучне шкідливе. Коли ми можемо собі уявити процес всередині нашого тіла, усвідомити цю шкоду, то для багатьох це стає вирішенням питання.
    Тут якраз підійдуть різні наукові статті та експерименти.
    До речі, у 2003 році вийшла книга психолога Томаса Бебора під назвою «Алкоголь: незвичайний продукт». У цій книзі автор описує чотири найбільш негативні риси алкоголю: неминучість поширення в суспільстві, токсичність, залежність і загальний негативний вплив на суспільство загалом.
    І що ж з’ясувалося? Уявляєте, виявляється, що надмірне вживання цукру несе такі ж негативні наслідки як і тютюн, й алкоголь.
    А ось інформація для тих, хто любить солоденьке.
    Візьміть роздрукуйте й повісьте на чільне місце як нагадування:
    Цукор призводить до таких захворювань як:
    1. гіпертонія (розщеплення фруктози в печінці провокує підвищення концентрації сечової кислоти, що веде до підвищення кров’яного тиску),
    2. підвищення рівня тригліцеридів та резистентність до інсуліну (позитивний енергетичний баланс призводить до синтезу жирів у печінці),
    3. діабет (через збільшене вироблення глюкози печінкою одночасно з резистентністю до інсуліну),
    4. старіння (спричинене руйнуванням ліпідів, білків та ДНК через неферментативне зв’язування фруктози із цими молекулами).
    5. виникнення ракових пухлин
    6. ментальні хвороби за типом хвороби Альцгеймера.
  2. Нормалізувати раціон з повноцінним білком. Білок формує всі гормони і ферменти людського тіла. Білок – це єдиний компонент харчування, який дає нам справжнє відчуття насиченості і, коли ми вживаємо повноцінні білки за амінокислотним складом, то допомагаємо тілу позбутися вуглеводної залежності швидко й комфортно. Тобто споживання норми білка на добу – це правильна звичка, яку просто необхідно сформувати для того, щоби позбутися від зайвої ваги назавжди і від вживання солодощів теж. Наприклад, білок має бути у всіх прийманнях їжі. І якщо у вас стоїть вибір взяти омлет із 2-х яєць з овочами або сирну запіканку на манці й цукрі, то що ви оберете? Поміркуйте…
  3. Вживати правильний сніданок.
    Нашою харчовою поведінкою керує підшлункова залоза. Точніше, нашою залежністю від вуглеводів і нестримним бажанням просто зараз з’їсти солодке або здобне. І всьому виною наш неправильний або взагалі відсутній сніданок. Правило номер один під час зниженні ваги – це білково-вітамінний сніданок для запуску всіх біохімічних процесів і для наявності енергії у вигляді глюкози в крові на нормальному рівні. У вас не буде піків підвищення інсуліну і глюкози, а значить ваша рука не буде тягнутися до солоденького й частих перекусів. Також правильний сніданок обов’язково запускає виділення жовчі, а значить нормалізує ферментативну активність, засвоєння біоелементів і також дає хороший стілець. Якщо «безлад» у жовчному міхурі, то «безлад» у всьому тілі. Сніданок може бути таким: сир+сухофрукти, омлет+овочі, риба+салат, бобові+салат, протеїновий (білковий) коктейль Смарт Міл на вибір: на воді, молоці, заквасці або рослинному молоці. Смарт Міл містить весь перелік незамінних амінокислот, правильне поєднання між Омега-3 і Омега-6, а також весь спектр мінералів і вітамінів для оптимізації метаболізму. При підвищеній поживній цінності ви знизили ккал, а значить йде природний процес спалювання жиру.
  4. Додати до раціону хром.
    Хром, як один з основних мінералів у харчуванні, грає колосальну роль у вуглеводному обміні і найчастіше саме нестача цього елемента призводить до залежності від солодкого. Додайте до свого раціону рибу: сазан, тунець, скумбрію, оселедець, зубатку, камбалу, лосось, а також буряк, броколі, часник, базилік, яблука, перлову кашу, качку. Це продукти багаті хромом. Або додайте до раціону хром у вигляді БАД – Хром Хелат. Найчастіше це 1-2 таб. на добу (100-200 мкг).
  5. Збагатити раціон складними вуглеводами з підвищеним вмістом клітковини.
    Для того, щоби переформатувати наше тіло на оптимальний режим роботи й позбутися від цукрової залежності, нам потрібно «обдурити» тіло й дати глюкозу не у вигляді простих (шкідливих) вуглеводів, а у вигляді складних, які повільно дають цукор у кров. Тим самим, поступово наш організм запам’ятає, що цукор, який йому необхідний для енергії, він тепер отримує не із цукерок і булочок, а із цільнозернових каш, салатів, зелені. І відповідно на рівні клітини залежність поступово покидає вас. Прекрасним помічником буде клітковина Локло, яка містить розчинні й нерозчинні волокна й може бути заміною як сніданку, так і вечері. Пам’ятайте, що необхідно її пити з 2 склянками прохолодної води для розчинення і комфортної роботи шлунково-кишкового тракту.
  6. Навчитися готувати правильні цукерки.
    Зараз є маса рецептів для «правильних ласунів», тільки ось наскільки вони «правильні»? У цьому випадку вкрай важливо враховувати глікемічне навантаження продуктів, які використовуються. Тобто фінік, курага, родзинки не підходять. Мед і тростинний цукор теж. Бажано використовувати горіхи, насіння, стевію, чорнослив, пюре з фруктів із низьким ГІ (0-40). Цукерки можна робити із сиру + Смарт Міл або Нутрі-Берн.
  7. Замініть цукор на стевію.
    Стевія це не вуглевод, а білок. Цей продукт поліпшує роботу травлення і ендокринних залоз і до того ж стевія солодше цукру в 300 разів. Скрізь, де ви хочете підсолодити, використовуйте Стевію від NSP. Вона добре очищена від домішок і не має властивий стевії з мас-маркету гіркуватий присмак.
  8. Не допускати почуття голоду.
    У науковій статті пишуть: «цукор блокує супресію гормону греліну, відповідального за відчуття голоду. Підсолоджувачі також порушують лептинову сигналізацію, відповідальну за відчуття ситості. Усе це в сукупності знижує рівень дофаміну в мозку, заглушає відчуття задоволення від вживання їжі і призводить до бажання їсти більше». «Їжте повноцінно» це не просто порада, а крайня необхідність під час позбавлення від цієї шкідливої звички. Ваша порція має бути по 200–300 г їжі, бажано високопоживної за білком, вітамінами та мінералами. Наприклад, салат із коренеплодів і капусти з оливковою олією + шматочок білого козячого сиру, сочевичне пюре з грибами, салат із зеленню, яйцем і курячою грудкою.
  9. Якщо дуже хочеться, то можна!
    І навіть потрібно, тому що психологію сприйняття їжі ще ніхто не скасовував. Тільки необхідно пам’ятати, що ніякого “самокартання”. Найчастіше людина заїдає солодким стрес, а тут ще додатково самі себе стресуєте й караєте. Усвідомте це, дозвольте собі «слабину» в розумних межах, зважаючи на правило: не багато, не часто й не на ніч! І збільшити споживання добової норми води на 500 мл. Додайте до свого раціону Карбо Грабберз, який заблокує фермент амілазу і 56% вуглеводів не засвоїться.
  10. Позбутися наявності патогенної мікрофлори грибка виду Кандида.
    Як би це дивно не звучало, але це так! Нашою харчовою поведінкою керують ці мікроорганізми-паразити. Харчуванням для них є цукор. І доведено, що цей грибок виділяє певні нейромедіатори в кров свого господаря, призводячи до того, що господар «йде й купує солодке». Вирішення питання просте: пройти реабілітацію шлунково-кишкового тракту або протигрибкову програму й забути про це «як страшний сон». У цьому вам допоможуть Комплекс з Каприловою кислотою, Екстракт листя Оливи або Часник.

Ось ви й познайомилися з 10 рекомендаціями як позбутися невгамовного бажання з’їсти вуглеводну їжу.
Тепер залишилося тільки діяти й розуміти, що будь-яку залежність можна перемогти, знаючи й усвідомлюючи причини її виникнення.